Περιφέρειες Ελλάδας > Περιφέρεια Κρήτης > Νομός Ηρακλείου

Νομός Ηρακλείου | Ηράκλειο / Κρήτη


Αβδού Αγία Πελαγία Αμνισσός Αμμουδάρα Άνω Αρχάνες Άρβη
Αρκαλοχώρι Αρόλιθος Βαθιανός Κάμπος Βιάννος Βώροι Γούβες
Γούρνες Δαφνές Ζαρός Ηράκλειο Καλαμάκι Καμηλάρι
Καρτερός Καστέλλι Κάτω Ασίτες Κόκκινος Πύργος Κουτουλουφάρι Λέντας
Λιμένας Χερσονήσου Λινοπεράματα Λίσταρος Λυγαριά Μάλια Μάταλα
Νέα Αλικαρνασσός Πισκοπιανό Προφήτης  Ηλίας Πύργος Σίβας Σταλίδα
Τυμπάκι Χάνι Κοκκίνη  Χερσόνησος Ψαρή Φοράδα / Σιδωνία  
           
Γενικές Πληροφορίες του νομού Ηρακλείου


ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Λιμάνι Ηράκλειου Κρήτης | Νομός ΗρακλείουΟ Νομός Ηρακλείου είναι ο μεγαλύτερος από τους νομούς της Κρήτης, και βρίσκεται ανάμεσα από τους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου. Η έκτασή του είναι 2.641 τ. χλμ. και ο πληθυσμός του φτάνει τους 250.000 κατοίκους. Τόσο οι παράλιες περιοχές όσο και οι ορεινές του νομού αυτού, κατοικούνται συνέχεια από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα.

Η πόλη του Ηρακλείου βρίσκεται κοντά στα ανάκτορα της Κνωσού που κατά την περίοδο του μινωικού πολιτισμού είχε τον μεγαλύτερο πληθυσμό στο νησί. Κτίστηκε το 824 όταν Σαρακηνοί πειρατές κατέλαβαν τις ακτές του και έχτισαν ένα μεγάλο οχυρωματικό έργο με φαρδιά περιμετρική τάφρο που γύρω της αναπτύχθηκε η πόλη, λαμβάνοντας την αρχική της ονομασία Χάνδαξ. Οι Σαρακηνοί τότε κατέστησαν την πόλη ως πρωτεύουσά τους και την χρησιμοποίησαν ως βάση των πειρατικών δραστηριοτήτων τους, κάτι που προκάλεσε την οργή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Έτσι το 961 οι Βυζαντινοί επιτέθηκαν στην πόλη, την κατέκτησαν και διατήρησαν την κυριαρχία της για τα επόμενα 243 χρόνια.

Το 1204 η πόλη αγοράστηκε από τους Ενετούς εν μέσω πολιτικής συμφωνίας και το όνομα της πόλης από Handaq μεταβλήθηκε στο ιταλικό Candia . Ένα από τα σημαντικότερα έργα των Ενετών αποτέλεσε η βελτίωση των οχυρώσεων της πόλης, χτίζοντας τεράστια τείχη, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος διασώζεται μέχρι και σήμερα. Έπειτα το 1647 μ.Χ. ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους, διάρκειας συνολικά 22 χρόνων, με απώλειες 30,000 Κρητικών και 120,000 Τούρκων και έληξε με την κατάκτηση της πόλης το 1669. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας η πόλη έγινε γνωστή ως το “Μεγάλο Κάστρο”. Η πόλη ελευθερώθηκε το 1898 και ονομάστηκε Ηράκλειο από τον Μινωικό οικισμό που είχε εμφανιστεί εκεί από τον 7ο π.Χ. αιώνα και προσχώρησε το 1908 στην Κρητική Πολιτεία που με τη σειρά της προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1913.

 Τα ερείπια του μινωικού πολιτισμού | Νομός Ηρακλείου ΚρήτηςΟ νομός Ηρακλείου έχει αρκετά αξιοθέατα. Από τα πιο ενδιαφέροντα ιστορικά, είναι τα ερείπια του μινωικού πολιτισμού στην Κνωσό και οι βυζαντινές εκκλησίες που είναι διασκορπισμένες παντού. Υπάρχουν επίσης πολλά βενετικά κάστρα. Το ανατολικό τμήμα του νομού Ηρακλείου έχει τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα, μερικά από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά αξιοθέατα και αρκετές σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες, όπως η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Μάρκου, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Μηνά που είναι και ο προστάτης άγιος της πόλης, η εκκλησία του Αγίου Τίτου, η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης και οι εκκλησίες της Παναγίας των Σταυροφόρων και του Αγίου Ματθαίου.

Μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης τον τάφο του Ν. Καζαντζάκη που βρίσκεται στην άκρη της πόλης, και το Πάρκο Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, όπου βρισκόταν η Μεγάλη Πόρτα. Επίσης μην παραλείψετε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα σε παγκόσμια κλίμακα, χάρη στα μοναδικά ευρήματα της Μινωικής Εποχής.

Εκτός από την πόλη του Ηρακλείου ενδιαφέρον παρουσιάζουν και άλλες περιοχές όπως η Αγία Πελαγία, ο Βιάννος, η Χερσόνησος, τα Μάλια, τα Μάταλα και η Φαιστός. Στον νομό θα βρείτε πολύ καλές παραλίες, αλλού οργανωμένες και κοσμικές και αλλού απομονωμένες και ήσυχες. Από τις καλύτερες παραλίες στον νομό Ηρακλείου είναι οι Αγία Πελαγία, η Χερσόνησος, τα Μάταλα, ο Κουντουμάς, η παραλία στο Βαθύ κ.α.