Περιφέρειες Ελλάδας > Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων > Νομός Κέρκυρας

Νομός Κέρκυρας | Κέρκυρα / Ιόνια νησιά


Άγιοι Δέκα Άγιος Γεώργιος Αργυράδων Άγιος Γόρδιος  Άγιος  Ιωάννης Καρουσάδων Άγιος  Ιωάννης Περιστερών Άγιος  Στέφανος
Αλεπού Αλυκές Απραός Αρίλλας Αστρακερή Αυλάκι
Αχαράβη Βελονάδες Βραγκανιώτικα Γαστούρι Γλυφάδα Γουβιά
Δανίλια Δασιά Δάφνη Δαφνίλα Ερμονες Κάβος
Καλάμι Καλαφατιώνες Καρουσάδες Κασσιόπη Κέρκυρα Κορακιάνα
Κομμένο Κοντόκαλι Λευκίμμη Λιαπάδες Μαγουλάδες Μαραθιάς
Μελίτσα Μεσογγή Μοραϊτικα Μπαρμπάτι Μπενίτσες Μπούκαρης
Νησάκι Παλαιοκαστρίτσα Παραμόνας Πέλεκας Πέραμα Περιβόλι
Περίθεια Περουλάδες Πετριτής Πυργί Ρόδα Σιδάρι
Σιναράδες Τζαβρός Τρίκλινο Τσάκι Υψός Χλομός
Ψαράς          
           
Γενικές Πληροφορίες του νομού Κέρκυρας


ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ποντικονήσι - ΚέρκυραΟ Νομός της Κέρκυρας βρίσκεται στα Επτάνησα και είναι ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό νομός της περιφέρειας των Ιονίων νήσων με πληθυσμό 108.000 περίπου κατοίκους. Πρόκειται για το δεύτερο σε έκταση νησί του Ιόνιου πελάγους και στον νομό συμπεριλαμβάνονται και τα μικρά νησιά Οθωνοί, Μαθράκι, Ερίκουσα και το συγκρότημα των νησιών των Παξών - Αντίπαξων.

Η Κέρκυρα είναι η πρωτεύουσα του Νησιού και η πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ιόνιου. Στα προϊστορικά χρόνια την Κέρκυρα την γνωρίζουμε με τα ονόματα Δρέπανο, Σχέρια ή νησί των Φαιάκων, Φαιακία και αναφέρεται στην Οδύσσεια από τον Όμηρο για πρώτη φορά.

Το πλέον φωτογραφημένο αξιοθέατο της Κέρκυρας είναι το Ποντικονήσι, όπου μπορείτε να μεταβείτε με βάρκα ή με καΐκι από το κοσμοπολίτικο Κανόνι. Η θέα που προσφέρει το καταπράσινο νησάκι είναι μαγευτική, από το νησάκι της Βλαχέρνας, που φιλοξενεί το ομώνυμο μοναστήρι καθώς και από το Πέραμα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η στάση είναι ολιγόλεπτη.

Η πόλη χωρίζεται σε δύο τμήματα: Το νέο τμήμα και το παλαιό.
Στο νέο τμήμα της πόλης, συναντάμε μεγάλες πλατείες, μεγάλους δρόμους και σύγχρονα κτίρια. Η παλιά πόλη είναι από τα πιο γραφικά μέρη στην Ελλάδα με τα χαρακτηριστικά παλιά καλντερίμια, τα γνωστά σε όλους Καντούνια της Κέρκυρας. Αυτή είναι και η εικόνα της παραδοσιακής Κέρκυρας. Είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη με έντονο τουρισμό. Ένα νησί καταπράσινο, με υπέροχες παραλίες.

Υπάρχουν δεκάδες αξιοθέατα στην πόλη για να επισκεφτείτε, όπως τα δύο βενετικά φρούρια, την Σπηνιάδα μια πανέμορφη πλατεία από τα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης όπου τα μεσημέρια του Σαββάτου μπορείτε να παρακολουθήσετε αγώνες κρίκετ, την εκκλησία του πολιούχου Άγιου Σπυρίδωνα και το ανάκτορο Αχίλλειο, όπου έχει χρησιμοποιηθεί και σαν θερινή κατοικία πολλών διεθνών προσωπικοτήτων. Μπορείτε επιπλέον να επισκεφτείτε τους τάφους του Καποδίστρια και το σημείο του πρώτου τάφου του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού.

Παλάτι Mon Repo - ΚέρκυραΈνα επίσης αξιοθέατο που δεν πρέπει να παραλείψετε να δείτε είναι το κομψό και εντυπωσιακό παλάτι του Μον Ρεπό. Το παλάτι βρίσκεται 3χλμ από την πόλη της Κέρκυρας μέσα στο καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό, έκτασης 288 στρεμμάτων. Έχει καταπληκτική θέα στην θάλασσα και χτίστηκε ως θερινή έπαυλη το 1831 του Άγγλου Αρμοστή των Ιονίων Νήσων Φρέντερικ Άνταμ.

Το 1864 παραχωρήθηκε από τον Δήμο της Κέρκυρας, στη δυναστεία του βασιλιά Γεωργίου του Α’ ως θερινή κατοικία, ενώ στο παλάτι φιλοξενήθηκε για ένα μεγάλο διάστημα και η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσσι. Από το 1991 μετά από την επιτυχή έκβαση της δίκης για τον Δήμο της Κέρκυρας, ο οποίος βρισκόταν σε δικαστικές διαμάχες με τον Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ -ο οποίος το διεκδικούσε ως προσωπική του οικογενειακή περιουσία- είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Η επιβεβλημένη βόλτα σας στην παλιά πόλη, δεν μπορεί παρά να σας οδηγήσει στο Λιστόν, στην δυτική πλευρά της πλατείας Σπιανάδα. Είναι ένα συγκρότημα που είναι στεγασμένες στις μεγάλες τοξωτές στοές του, δεκάδες καφετέριες και εστιατόρια και είναι ένα από τα εξέχοντα σημεία συνάντησης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών. Το σημείο αυτό θεωρείται και το κέντρο της κοσμοπολίτικης πρωτεύουσας.

Νομός Κέρκυρας - Πόλη της ΚέρκυραςΣτην πόλη υπάρχουν πολλά αξιόλογα και μοναδικά στην Ελλάδα μουσεία. Εκτός από το αρχαιολογικό Μουσείο, μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου όπου πρόκειται για το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας.

Ξεχωριστό και ιδιαίτερο επίσης μουσείο είναι το Μουσείο Χαρτονομισμάτων που στεγάζεται στο κτίριο της Ιονικής Τράπεζας, όπου λειτούργησε εκεί η πρώτη Ελληνική τράπεζα το 1839.

Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα στις 6 Αυγούστου που γιορτάζει το μοναστήρι όπου και αποτελεί και το μοναδικό κτίσμα στο νησάκι, θα είστε τυχεροί καθώς είναι η μοναδική μέρα του χρόνου που επιτρέπεται η πρόσβαση στο εσωτερικό του.