Περιφέρειες Ελλάδας > Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων > Νομός Λευκάδας

Νομός Λευκάδας | Λευκάδα / Επτάνησα - Ιόνια Νησιά


Άγιος Ιωάννης Άγιος Νικήτας Αθάνι Απόλπαινα Βασιλική Γένι
Επίσκοπος Κάθισμα Καλαμίτσι Καρυά Καρυώτες Καστός
Λευκάδα Λυγιά Μαραντοχώρι Μικρός Γιαλός Νικιάνα Νυδρί
Περιγιάλι Πινακοχώρι Πόρος Τσουκαλάδες    
           
Γενικές Πληροφορίες του νομού Λευκάδας


ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Νομός ΛευκάδαςΗ Λευκάδα οφείλει την ονομασία της στους λευκούς απόκρημνους βράχους στο νοτιότερο ακρωτήρι της Λευκάτας. Είναι το 4ο σε μέγεθος από τα νησιά του Ιονίου και έχει πληθυσμό 23.000 κατοίκους.

Η Λευκάδα ενώνεται με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσα από μια κινητή γέφυρα που συνδέει το νησί με τις ακτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Παλαιότερα ονομαζόταν Άγια Μαύρα από τον ναό της Αγίας Μαύρας που είχαν οικοδομήσει οι Φράγκοι κατά τον 13ο αιώνα στο ομώνυμο φρούριο. Αποτελείται από πανέμορφες ακτές και όρμους που αποτελούν εξαιρετικά φυσικά λιμάνια.

Γύρω από την Λευκάδα υπάρχουν πολλά μικρά νησάκια όπως το Μεγανήσι, ο Κάλαμος, το Καστό, ο Σκορπιός, το Σκορπίδι, η Μαδουρή, η Σπάρτη, η Θηλειά, το Κυθρό κι άλλα μικρότερα γύρω από αυτά. Οι δύο λιμνοθάλασσες, στα βόρεια του νησιού, αποτελούν σημαντικούς υγροβιότοπους για πολλά είδη πτηνών.

Λευκάδα ΠαραλίεςΠατρίδα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και του Άγγελου Σικελιανού η Λευκάδα φημίζεται για την έντονη πνευματική και πολιτιστική ζωή της. Έχει πολλά μουσεία και ιστορικές εκκλησίες, όπως ο ναός της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Γύρα, ο ναός του Αγίου Μηνά με το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του, το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής στον όρμο του Βλυχού απέναντι από το Νυδρί, ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στα Λαζαράτα χτισμένος στα μέσα του 18ου αιώνα και η εκκλησία της Αγίας Μαύρας.

Οι παραλίες της Λευκάδας ξακουστές και πανέμορφες, από τις καλύτερες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της Μεσογείου. Εδώ, μπορείτε να ζήσετε τις πιο ονειρικές σας διακοπές.